Nicolien Sauerbreij | Officiële website | Olympisch kampioen

BIOGRAFIE

Nicolien Sauerbreij als klein kind al in de sneeuw

Sporten was vooral leuk!

Op jonge leeftijd kwamen mijn zus en ik op een speelse manier in aanraking met veel verschillende sporten.

Nicolien Sauerbreij als klein kind al in de sneeuw

Sporten was vooral leuk!

Op jonge leeftijd kwamen mijn zus en ik op een speelse manier in aanraking met veel verschillende sporten.

Waarom voor een sport als snowboarden kiezen, als je in Nederland bent geboren en getogen??

Het is eerlijk gezegd nooit een bewuste keuze geweest.

Mijn zus Marieke en ik zijn door onze ouders “verslaafd geraakt” aan sport. Twee fitte ouders die ons, op een heel leuke en speelse manier, allerlei verschillende sporten van jongs af aan hebben geleerd. In hun beleving was sporten vooral heel leuk om te doen en daarnaast ook nog eens heel goed voor je motorische en sociale ontwikkeling. Ik was nogal verlegen en door veel verschillende sporten te beheersen stond ik nooit langs de zijlijn. Sterker, ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen, waardoor ik zelfs de leiding durfde te nemen als we in teamverband sportten. In de zomer waren wij alleen maar buiten te vinden. In de winter speelden wij ons eigen “apenkooi” spel binnen. De hele woonkamer hing vol met ringen, touwladders, rekstok, klimtouwen etc. Topfavoriet natuurlijk bij al onze vriendjes die kwamen spelen. 

In de zomer waren wij alleen maar buiten te vinden. In de winter speelden wij ons eigen “apenkooi” spel binnen.

Mijn vader Maarten heeft meerdere opleidingen gedaan voor sportinstructeur, o.a. ski- en snowboard instructeur. Naast lesgeven op de kunstskibaan in Hoofddorp werkte hij bij ACTA. In zijn jeugd heeft hij veel aan judo en wielerwedstrijden gedaan. 

Mijn moeder Yvonne houdt erg van sporten, maar is totaal geen wedstrijdsporter. Houdt bijvoorbeeld nooit scores bij -:).

Ook al hadden mijn zus Marieke en ik talent voor meerdere sporten, nooit kwam het van wedstrijdsport. Plezier was de basis van verschillende sporten zoals skiën, judo, karate, wielrennen, schaatsen, zeilen, windsurfen en paardrijden.

Na een spontane deelname aan het NK snowboarden georganiseerd in Frankrijk, voelde het voor mij (12 jaar) toch wel heel tof om aan wedstrijden mee te doen. Met 2 bronzen medailles kwam ik thuis.

Bij gebrek aan structuur vanuit een club of bond startte mijn vader een jeugd snowboard team, waar Marieke en ik ook onderdeel van uitmaakten.

Naast trainingen op de indoor skibanen en kleine internationale wedstrijden werd de intensiteit van de sneeuwtrainingen en conditietrainingen steeds meer uitgebouwd.  Gelukkig was de samenwerking met de docenten op de Vrije School in Amsterdam heel erg goed, waardoor we school en sport goed konden combineren

Na deelname aan verschillende jeugd WK’s en Europa Cups mocht ik (16 jaar) de grote stap maken naar het Wereld Beker circuit.

Ik heb aan 4 Olympische Spelen deelgenomen, namelijk die van Salt Lake City 2002, Turijn 2006, Vancouver 2010 en Sochi 2014. 

Op het hoogtepunt stoppen?
Ik vind dat een sporter dat helemaal zelf moet en mag bepalen. Zolang je
maar iets doet waar je energie van krijgt en vooral waar je nog energie
voor hebt.

Lange tijd besefte ik niet dat ik iets bijzonders had gepresteerd. Na
twijfel over een tatoeage….heb ik een juwelier gevraagd een deel van
mijn gouden medaille te gebruiken om een sieraad van te maken. Mijn
eigen ontwerp hebben ze prachtig weergegeven in een ring met de 5
Olympische ringen. Nog altijd heel blij mee.

Tijd voor nieuwe uitdagingen in het leven. Van Randstad kreeg ik de kans om de transitie van topsporter naar het “gewone” werkende leven te maken. Een jaar waar ik met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkte (dat wilde ik heel graag). Een heel leerzame tijd, maar na dat jaar was ik vooral blij dat ik voor mezelf kon beginnen.

Eurosport
In 2018 mocht ik als reporter naar de Olympische Spelen van Pyong Chang. Een super gave ervaring: live verslag doen, interviews met de Nederlandse sporters en items met of over internationale atleten maken.

Daarnaast heb ik jaren bij Eurosport als co commentator de ski World Cup mogen verslaan.

Tegenwoordig heb ik samen met mijn zus onze eigen sportmassagepraktijk..
In eerste instantie was het onze bedoeling om vooral met sporters en voor sportevenementen aan de slag te gaan. In de praktijk blijken we ook van enorme waarde te zijn voor de hardwerkende / alle ballen hoog houden doelgroep. Lees meer Daarnaast geef ik lezingen en bootcamps. Lees meer